Translate

środa, 16 października 2013

Risotto z grzybami leśnymi

Ostatnio królują u mnie grzyby, więc dziś też ich nie zabraknie. Na obiad risotto z grzybami leśnymi które jest delikatne w smaku.


Risotto z grzybami leśnymi




Składniki:

- 1 szklanka ryżu Risotto
- 150 g grzybów leśnych
- 1 l bulionu
- 3-4 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- parmezan
- pieprz
- natka pietruszki
- kieliszek białego wytrawnego wina
- oliwa




Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy tak aby nie zaczęła się rumienić. Dodajemy umyte i pokrojone grzyby i podduszamy około 15 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając. Wlewamy wino, mieszając czekamy aż odparuje alkohol.
W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki i zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy tą czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy masło, parmezan, łyżkę posiekanej natki pietruszki, mieszamy i do smaku doprawiamy pieprzem.
Risotto powinno mieć kleistą aksamitną konsystencję.



Życzę smacznego.