Translate

piątek, 18 października 2013

Makaron z tuńczykiem na zimno

Niedługo dzień makaronu, więc u mnie kolejne danie z makaronem. Potrawa ta nadaje sie nie tylko gdy są upały, można jeść ją cały rok. Wspaniale nadaje sie na piątkowe spotkanie z przyjaciółmi.


Makaron z tuńczykiem na zimno




Składniki:

- 250 g makaronu świderki Lubella
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 puszki z kukurydzy
- 3 łyżeczki kaparów
- kilka czarnych oliwek
- 4 suszone pomidor(z oliwy)
- 200 g pomidorków koktajlowych(najlepiej mieszanka)
- olej słonecznikowy
- sól
- pieprz




Przygotowanie:

Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego makaronu dodajemy dokładnie odciśniętego tuńczyka, odcedzoną kukurydzę, kapary, przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę, dodajemy do makaronu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Dodajemy oleju słonecznikowego i całość delikatnie mieszamy. Podajemy jako osobne danie lub sałatkę makaronową.



Życzę smacznego.