Translate

wtorek, 8 grudnia 2015

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Dziś niedrogi, bardzo dobry i szybki obiad, kotlety z kaszy jęczmiennej





Składniki:

- kasza jęczmienna 200 g
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 100 g żółtego sera
- 1 jajko
- pieprz
- masło
- bułka tarta
- olej





Przygotowanie:


Kaszę gotujemy do miękkości, można rozgotować, aby była miększa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy, szczypiorek kroimy. Cebulę szklimy na maśle. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Ugotowaną gorącą kaszę przekładamy do miski, dodajemy żółty ser, zeszkloną cebulkę, pieprz i pół łyżki masła, czosnek, szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. Po wystygnięciu dodajemy jajko, całość mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron.



Życzę smacznego.