Dziś niedrogi, bardzo
dobry i szybki obiad, kotlety z kaszy jęczmiennej
Składniki:
- kasza jęczmienna 200 g
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 100 g żółtego sera
- 1 jajko
- pieprz
- masło
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy do miękkości, można rozgotować, aby była miększa.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy, szczypiorek kroimy.
Cebulę szklimy na maśle. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Ugotowaną gorącą
kaszę przekładamy do miski, dodajemy żółty ser, zeszkloną cebulkę, pieprz i pół
łyżki masła, czosnek, szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. Po wystygnięciu
dodajemy jajko, całość mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i
smażymy z obu stron.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz