Niedługo święta i wszyscy będziemy zajadać się piernikami i
pierniczkami. U mnie dziś przedsmak świątecznych łakoci.
Składniki:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Przygotowanie:
Masło i miód podgrzewamy w rondelku i odstawiamy do
ostygnięcia. Mąkę łączymy z wszystkimi suchymi składnikami. Dodajemy masło z
miodem oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, zagniatamy i zawijamy w folię.
Wkładamy do lodówki na trzy godziny lub do zamrażalnika na pół godziny. Po
upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy foremkami
ciasteczka. Przekładamy na blachę, pieczemy około 10 minut w temperaturze 180
stopni.
Ozdabianie:
- 10 czubatych łyżek cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
- posypka Delecta maczek smak mango
- posypka Delecta kuleczki zbożowe w czekoladzie
- posypka Delecta maczek smak tutti frutti
Cukier puder przesypujemy do garnka, dodajemy wodę i
wszystko dokładnie rozcieramy na wolnym ogniu.
Przygotowanym lukrem ozdabiamy w dowolny sposób ciasteczka. Trzeba to
robić szybko, bo lukier szybko twardnieje. Można postawić lukier w naczyniu na
podgrzewaczu, będzie miał cały czas odpowiednią konsystencję i będziemy mieli
więcej czasu na lukrowanie i ozdabianie. Po nałożeniu lukru na ciasteczka od
razu ozdabiamy posypkami z linii Decorada z Delecty
wyglądają bombowo :)
OdpowiedzUsuń