Translate

czwartek, 10 grudnia 2015

Mioduszki

Niedługo święta i wszyscy będziemy zajadać się piernikami i pierniczkami. U mnie dziś przedsmak świątecznych łakoci.





Składniki:

- 250 g masła
- 3 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta


Przygotowanie:

Masło i miód podgrzewamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z wszystkimi suchymi składnikami. Dodajemy masło z miodem oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, zagniatamy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na trzy godziny lub do zamrażalnika na pół godziny. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy foremkami ciasteczka. Przekładamy na blachę, pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.




Ozdabianie:

- 10 czubatych łyżek cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
- posypka Delecta maczek smak mango
- posypka Delecta kuleczki zbożowe w czekoladzie
- posypka Delecta maczek smak tutti frutti


Cukier puder przesypujemy do garnka, dodajemy wodę i wszystko dokładnie rozcieramy na wolnym ogniu.  Przygotowanym lukrem ozdabiamy w dowolny sposób ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo lukier szybko twardnieje. Można postawić lukier w naczyniu na podgrzewaczu, będzie miał cały czas odpowiednią konsystencję i będziemy mieli więcej czasu na lukrowanie i ozdabianie. Po nałożeniu lukru na ciasteczka od razu ozdabiamy posypkami z linii Decorada z Delecty







Życzę smacznego.



Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…