Translate

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Na wigilijnym stole królują trzy zupy, barszcz czerwony, zupa grzybowa i zupa rybna. U mnie w domu zawsze był barszcz czerwony ale od kilku lat został zastąpiony taką zupą grzybową. 




Składnik:

- 100 g suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- śmietana
- olej
- 1,5 l bulionu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- uszka


Przygotowanie:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy w wodzie, w której się moczyły do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.  Ugotowane grzyby wyjmujemy i kroimy na małe kawałki. Wodę przecedzamy, aby pozbyć się nieczystości. Przekładamy do niej pokrojone grzyby, marchewkę z pietruszką i cebulę. Dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy z uszkami.




Życzę smacznego