Translate

niedziela, 20 grudnia 2015

Zupa krem z dyni

Dziś odskocznia od świątecznych przepisów, prosta a zarazem szybka zupa, którą można zrobić przy zabieganym dniu.





Składniki:

- 500 g dyni
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 100 g wędzonego boczku
- śmietana
- grzanki
- zielona pietruszka
- olej
- 1,5 l bulionu
- sól
- pieprz


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Obraną marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry a dynię w kawałki. Dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy na plasterki(można kupić już pokrojony) i smażymy. Po podsmażeniu kroimy na kawałki. Gdy warzywa będą miękkie całość miksujemy i doprawiamy do smaku(jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać bulionu).  Przekładamy do talerzy dodajemy grzanki, usmażony boczek, łyżkę śmietany i posypujemy pietruszką.





Życzę smacznego