Dziś odskocznia od świątecznych przepisów, prosta a zarazem
szybka zupa, którą można zrobić przy zabieganym dniu.
Składniki:
- 500 g dyni
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 100 g wędzonego boczku
- śmietana
- grzanki
- zielona pietruszka
- olej
- 1,5 l bulionu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Obraną
marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry a dynię w kawałki. Dodajemy do cebuli i
chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Boczek
kroimy na plasterki(można kupić już pokrojony) i smażymy. Po podsmażeniu kroimy
na kawałki. Gdy warzywa będą miękkie całość miksujemy i doprawiamy do smaku(jeżeli
zupa będzie za gęsta można dodać bulionu). Przekładamy do talerzy dodajemy grzanki, usmażony
boczek, łyżkę śmietany i posypujemy pietruszką.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz