Translate

sobota, 12 grudnia 2015

Śledzie pod pierzynką

Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzia pod pierzynką, jak co roku jest to obowiązkowa sałatka.

  
                                              

Składniki:

- 200 g śledzi w oleju
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 burak
- 4 jajka
- 1 cebula
- 200 ml majonezu
- sól
- pieprz



Przygotowanie:

Buraka, ziemniaki, marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa i jajka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Śledzie kroimy w małą kostkę. Wykładamy na dno do przeźroczystej salaterki i posypujemy drobno posiekaną cebulą. Smarujemy majonezem. Majonez posypujemy startymi ziemniakami, solimy i pieprzymy oraz ponownie smarujemy majonezem. Wykładamy buraki, smarujemy majonezem i na górę dajemy marchewkę. Ostatni raz smarujemy majonezem i wykładamy na samą górę starte jajka. Całość posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.






Życzę smacznego.