Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzia pod
pierzynką, jak co roku jest to obowiązkowa sałatka.
Składniki:
- 200 g śledzi w oleju
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 burak
- 4 jajka
- 1 cebula
- 200 ml majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Buraka, ziemniaki, marchew obieramy i gotujemy do miękkości.
Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa i jajka obieramy i ścieramy na
tarce na dużych oczkach. Śledzie kroimy w małą kostkę. Wykładamy na dno do przeźroczystej
salaterki i posypujemy drobno posiekaną cebulą. Smarujemy majonezem. Majonez
posypujemy startymi ziemniakami, solimy i pieprzymy oraz ponownie smarujemy
majonezem. Wykładamy buraki, smarujemy majonezem i na górę dajemy marchewkę.
Ostatni raz smarujemy majonezem i wykładamy na samą górę starte jajka. Całość
posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.
Życzę smacznego.
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń