Translate

wtorek, 22 grudnia 2015

Kapusta z grzybami

Dziś dodaję ostatnią wigilijną potrawę a jest to popularna kapusta z grzybami




Składniki:

- 1 kg kapusty kiszonej
- 50 g grzybów suszonych
- 1 łyżka smalcu
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Kapustę płuczemy, odciskamy siekamy. Namoczone grzyby wyjmujemy, wodę odcedzamy, aby pozbyć się nieczystości, zalewamy nią kapustę i gotujemy. Grzyby kroimy na paseczki, dodajemy do kapusty i dusimy całość na małym ogniu do miękkości. Przesmażamy mąkę na smalcu, dodajemy posiekaną cebulę, rozprowadzamy trzema łyżkami zimnej wody i wlewamy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta zgęstnieje.




Życzę smacznego.