Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 50 g grzybów suszonych
- 1 łyżka smalcu
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Kapustę
płuczemy, odciskamy siekamy. Namoczone grzyby wyjmujemy, wodę odcedzamy, aby
pozbyć się nieczystości, zalewamy nią kapustę i gotujemy. Grzyby kroimy na
paseczki, dodajemy do kapusty i dusimy całość na małym ogniu do miękkości.
Przesmażamy mąkę na smalcu, dodajemy posiekaną cebulę, rozprowadzamy trzema
łyżkami zimnej wody i wlewamy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy
pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta zgęstnieje.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz