Translate

środa, 30 grudnia 2015

Pierniczki Magenbrot

Moje świąteczne pierniki. Są bardzo pyszne i słodkie a w lodówce można je przechowywać do miesiąca.




Składniki:

- 150 g cukru pudru
- 500 g mąki
- 1 op. proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 op. przyprawy do pierników
- 150 ml wody
- 150 ml mleka
- 100 g miodu

Przygotowanie:

Mleko z wodą gotujemy, dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy przestudzoną mieszankę, całość wyrabiamy. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy i kroimy na kwadraty.




Syrop:

- 450 g cukru pudru
- 150 ml wody
- 3 łyżki kakao

Przygotowanie:


Wodę gotujemy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Do miski wkładamy ¼ pokrojonego ciasta i wlewamy ¼ syropu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na kratkę do wystygnięcia. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią. Pierniki są słodkie i można część zamoczyć w syropie tylko z jednej strony lub dwóch. 





Życzę smacznego




Dobrze wypieczone święta