Moje świąteczne pierniki. Są bardzo pyszne i słodkie a w lodówce można je przechowywać do miesiąca.
Składniki:
- 150 g cukru pudru
- 500 g mąki
- 1 op. proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 op. przyprawy do pierników
- 150 ml wody
- 150 ml mleka
- 100 g miodu
Przygotowanie:
Mleko z wodą gotujemy, dodajemy miód i odstawiamy do
ostygnięcia. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy przestudzoną
mieszankę, całość wyrabiamy. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i
wykładamy na niego ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu
studzimy, wyjmujemy z formy i kroimy na kwadraty.
Syrop:
- 450 g cukru pudru
- 150 ml wody
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Wodę gotujemy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodajemy
przesiane kakao i mieszamy. Do miski wkładamy ¼ pokrojonego ciasta i wlewamy ¼
syropu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na kratkę do wystygnięcia. Tak samo
postępujemy z pozostałą częścią. Pierniki są słodkie i można część zamoczyć w
syropie tylko z jednej strony lub dwóch.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz