Translate

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Śledzie w oleju

Do świąt zostało 10 dni więc to ostatnie chwile na zrobienie śledzi w oleju, które muszą zagościć na wigilijnym stole.





Składniki:

- 500 g śledzi a la matias
- 2 duże cebule
- olej




Przygotowanie:

Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą na około trzy godziny wymieniając wodę trzykrotnie. Cebulę kroimy w drobną kostkę a śledzie w kawałki około 2 cm. W słoikach układamy naprzemiennie cebulę, śledzie i znowu cebulę, i śledzie aż do zapełnienia słoików tak aby na górze była cebula. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze.

Polecam również śledzie w oleju z grzybkami


Życzę smacznego.