Translate

niedziela, 3 listopada 2013

Dynia marynowana

Pierwszy raz robiłam marynowaną dynię i długo się zastanawiałam z jakiego skorzystać przepisu. Przepis wziełam z bloga Potrawy Regionalne a w wprzyszłym roku może zrobię jeszcze w innych wersjach.


Dynia marynowana




Składnki:

- 1 kg obranej dyni
- 375 g cukru
- 250 ml octu
- 750 ml wody
- 5 goździków


Przygotowanie:



Obraną dynię kroimy na wąskie kawałki a później na kostkę. 



Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i gożdziki. Do gotującej się zalewy wrzucamy pokrojoną dynię i gotujmy do zeszklaenia około 10 minut aż dynia będzie chrupka i delikatnie mięka. Dynie przekładamy do słoików. Odcedzamy goździki i zalewamy gorącą zalewą dynię. Zakręcamy mocno słoiki, obracamy na góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia.



Życzę smacznego