Sałatka jarzynowa
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 5 ziemniaków
- 4 jajka
- 2 ogórki kiszone
- cebula czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 500-800 ml majonezu
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i gotujemy
do miękkości. Jajka gotujemy na twardo.
Groszek i kukurydzę odcedzamy na sitku.
Ugotowane i ostudzone warzywa kroimy w
drobną kostkę, jajka obieramy, kroimy w drobną kostkę razem z ogórkiem kiszonym
i cebulą. Dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę, mieszamy z musztardą,
majonezem i pieprzem, przed soleniem próbujemy, bo ogórki mogły być słone i
wtedy sól będzie nie potrzebna.
Odkładamy do lodówki do przejścia smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz