Translate

sobota, 23 listopada 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, ja lubię gotowane z masełkiem jak również odsmażane z barszczem czerwonym i nigdy nie wiem, które są lepsze.


Pierogi z kapustą i grzybami




Składniki:

- 500 g mąki
- 1/8 kostki masła(25g)
- 1 jajko
- 250 ml gorącej wody
- 500 g kapusty kiszonej
- 150 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- olej
- 2 łyżki masła


Przygotowanie:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę płuczemy i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Przed końcem gotowania dodajemy grzyby do kapusty na około 15 minut. Wszystko odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu siekamy kapustę i grzyby. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do kapusty i grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem. 
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy, jako, szczyptę soli i masło. Wyrabiamy delikatnie ciasto dolewając gorącą wodę. Po wyrobieniu ciasto powinno być miękkie. Dzielimy ciasto na części, jedną część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy a pozostałe kawałki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki szklanką. Po środku każdego krążka nakładamy farsz uważając, aby nie znalazł się na brzegu ciasta. Składamy ciasto na pół, zlepiamy brzegi, przesuwając ciasto między kciukiem a palcem wskazującym. Zlepione pierogi przykrywamy serwetką. 
Gotujemy wodę z solą, dodajemy łyżkę oleju i wkładamy pierogi, po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minuty. 
Ugotowane pierogi podajemy z masełkiem. Po ostudzeniu odsmażamy na patelni i podajemy z czerwonym barszczem.




Życzę smacznego.