Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i
grzybami, ja lubię gotowane z masełkiem jak również odsmażane z barszczem
czerwonym i nigdy nie wiem, które są lepsze.
Składniki:
- 500 g mąki
- 1/8 kostki masła(25g)
- 1 jajko
- 250 ml gorącej wody
- 500 g kapusty kiszonej
- 150 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- olej
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy
na stolnicę dodajemy, jako, szczyptę soli i masło. Wyrabiamy delikatnie ciasto
dolewając gorącą wodę. Po wyrobieniu ciasto powinno być miękkie. Dzielimy
ciasto na części, jedną część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy a
pozostałe kawałki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Z bardzo cienko
rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki szklanką. Po środku każdego krążka nakładamy
farsz uważając, aby nie znalazł się na brzegu ciasta. Składamy ciasto na pół,
zlepiamy brzegi, przesuwając ciasto między kciukiem a palcem wskazującym.
Zlepione pierogi przykrywamy serwetką.
Gotujemy wodę z solą, dodajemy łyżkę
oleju i wkładamy pierogi, po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minuty.
Ugotowane
pierogi podajemy z masełkiem. Po ostudzeniu odsmażamy na patelni i podajemy z
czerwonym barszczem.
Życzę smacznego.
ja lubię podsmażone na złoty kolor :)
OdpowiedzUsuńkojarzą mi się ze świętami ;)
OdpowiedzUsuńświetne, bardzo takie lubię:)
OdpowiedzUsuń