Translate

niedziela, 10 listopada 2013

Kotlety z kalafiora i brokuła

Propozycja koletów w innym wydaniu, brokuł z kalafiorem i mozzarellą zachwyci najbardziej wybredne gusta.


Kotlety z kalafiora i brokuła





Składniki:

- 1/2 brokuła
- 1/2 kalafiora
- 1 kulka mozzarelli
- 1 jajko
- 150 g wędzonego boczku
- zielona pietruszka
- bułka tarta
- olej
- sól
- pieprz





Przygotowanie:

Kalafior i brokuł gotujemy w posolonej wodzie tak by sie nie rozgotowały. Po ugotowaniu i ostudzeniu ugniatamy delikatnie tłuczkiem do ziemniaków, by zostały widoczne różyczki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ubitych warzyw. Ostudzony boczek, jajko i około 2 łyżek posiekanej natki pietruszki dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, jeżeli masa jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. 




Życzę smacznego.