Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 250 g zimnej margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Masło kroimy w kostkę, szybko zagniatamy z pozostałymi
składnikami ciasta. Dzielimy na 2 części -
około 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Tą czynność można
zrobić dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na spód trzemy na tarce większą część ciasta
(60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w
temperaturze 190ºC. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Pianka budyniowa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 30-40 dag rabarbaru
- cukier puder
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać
białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy drobny cukier i
cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
Strużką wlewamy olej i miksujemy do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta
wykładamy ubitą pianę. Na pianie układamy pokrojony w kostkę rabarbar, na wierzch trzemy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 40 min.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego.
pomysłowe, ładne kolory :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie go do akcji rabarbar2013.
bardzo ciekawe ciasto. podoba mi się szczególnie ta pianka. musi być pyszne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpiecze się ciekawe jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuń