Translate

sobota, 1 czerwca 2013

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Nadszedł czas na zrobienie ciasta z rabarbarem, gdy zobaczyłam ten przepis na blogu Eksplozja smaku to postanowiłam go wypróbować, i wyszło naprawdę rewelacyjne ciasto.


Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką





Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 250 g zimnej margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru




Przygotowanie:

Masło kroimy w kostkę, szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Dzielimy na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na spód trzemy na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 190ºC. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.




Pianka budyniowa:

- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju  słonecznikowego
- 30-40 dag rabarbaru
- cukier puder




Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej i miksujemy do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Na pianie układamy pokrojony w kostkę rabarbar, na wierzch trzemy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 40 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



Życzę smacznego.