Gdy mamy ochotę na coś lekkiego można zrobić sałatkę, ja zrobiłam ryżową z tego co było w domu, szybka i bardzo dobra.
Pyszna sałatka ryżowa z tuńczykiem
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka kukurydzy
- cebulka ze szczypiorkiem
- 4 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki musztardy
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Musztardę, majonez, śmietanę i sok z cytryny dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą, odkładamy do lodówki aby połączyły się smaki.
Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Tuńczyka odciskamy z płynu i mieszamy z odcedzoną kukurydzą i wystudzonym ryżem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz nakładamy sałatkę, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy cebulką ze szczypiorkiem.
Jajka kroimy na ćwiartki i układamy z boków, można też pokroić w kostkę i wymieszać z sałatką.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz