Fasolka po bretońsku jest dobrą propozycją nie tylko na zimowe dni ale również na chłodniejsze wiosenne, które ostatnio nadeszły.
Fasolka po bretońsku
Składniki:
- 500 g fasoli
- 500 g kiełbasy (podwawelska, śląska)
- 300 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 op. 500 ml przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- łyżeczka kminku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
-olej
Przygotowanie:
Fasolę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na noc. Przed gotowaniem odcedzamy fasolę, zalewamy nową wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiełbasę kroimy na plastry, boczek w kostkę i smażymy na patelni, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości cebuli. Dodajemy całość do gotującej się fasoli, doprawiamy kminkiem i gotujemy na małym ogniu aż fasola będzie miękka. Dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wszystko razem dusimy ok. 15-20 min.
Przecier pomidorowy powoduje że fasolka jest ona dość gęsta i nie potrzebuje zasmażki.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz