Translate

wtorek, 21 maja 2013

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku jest dobrą propozycją nie tylko na zimowe dni ale również na chłodniejsze wiosenne, które ostatnio nadeszły.


Fasolka po bretońsku




Składniki:

- 500 g fasoli
- 500 g kiełbasy (podwawelska, śląska)
- 300 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 op. 500 ml przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- łyżeczka kminku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
-olej




Przygotowanie:

Fasolę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na noc. Przed gotowaniem odcedzamy fasolę, zalewamy nową wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiełbasę kroimy na plastry, boczek w kostkę i smażymy na patelni, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości cebuli. Dodajemy całość do gotującej się fasoli, doprawiamy kminkiem i gotujemy na małym ogniu aż fasola będzie miękka. Dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wszystko razem dusimy ok. 15-20 min.
Przecier pomidorowy powoduje że fasolka jest ona dość gęsta i nie potrzebuje zasmażki.



Życzę smacznego.