Translate

poniedziałek, 27 maja 2013

Tagliatelle z owocami morza

Tagliatelle to klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna, robiony jest jak świeży makaron, idealnie nadaje się do sosów z wołowiny, cielęciny lub innych. Ja postanowiłam zrobić z owocami morza.


Tagliatelle z owocami morza




Składniki:

- makaron Tagliatelle 250 g
- opakowanie owoców morza 200 g
- 1 - 2 pomidory
- 5 dkg wędzonego boczku
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól
- płatki chilli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Smażymy chwilkę i dodajemy mieszankę owoców morza bez rozmrażania, smażymy około 10 min i dodajemy obranego ze skóry i pokrojonego pomidora. Drobno posiekaną natkę pietruszki (ok. 2 łyżek) mieszamy ze wszystkim i smażymy 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą, płatkami chilli i sokiem z cytryny.
Do przygotowanej mieszanki dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy i podajemy.



Życzę smacznego.