Pieczony kurczak na butelce z piwem
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 piwo
- 1 łyżka czerwonej pasty carry
- 1 łyżka majeranku
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy pastą carry i majerankiem całego kurczaka łącznie ze środkiem, odstawiamy na ok. 2 godziny w chłodne miejsce. Piwo myjemy, usuwamy etykietę i pozostały klej. Przygotowanego wcześniej kurczaka nakładamy na odkapslowane piwo, tak aby szyjka butelki weszła w szyjkę kurczaka. Kurczaka stawiamy na brytfannie by podczas pieczenia soki z kurczaka i kipiące piwo spływała do naczynia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5-2 godziny ( wszystko uzależnione jest od wielkości kurczaka godzina na 1 kg kurczaka). Jeżeli piwo podczas pieczenia nie wypływa należy dosypać do niego szczyptę soli.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Życzę smacznego.
Pięknie się prezentuje, a ta przypieczona skórka mmmm
OdpowiedzUsuńZapraszamy do tworzenia nowej grupy dla miłośników kuchni: https://www.facebook.com/groups/1680183622220912/
OdpowiedzUsuń