Translate

piątek, 5 kwietnia 2013

Zupa pomidorowa

Większość z nas lubi zupę pomidorową, najlepsza jest latem gdy można dodać dużą ilość świeżych pomidorów, o tej porze roku zastępuje je pomidorami z puszki. 


Zupa pomidorowa




Składniki:

- 1 puszka pomidorów krojonych
- przecier pomidorowy 500 ml
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- bulion
- olej
- śmietana
- natka pietruszki
- sól
- pieprz




Przygotowanie:

Cebulę i czosnek kroimy w drobne plasterki i dusimy do miękkości na oleju. Gotujemy bulion i dodajemy uduszoną cebulę, pomidory w puszce, przecier i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem, bardzo dobra jest również z ciecierzycą. Po nalaniu dodajemy śmietany i posypujemy natką pietruszki.



Życzę smacznego.