Translate

niedziela, 24 lutego 2013

Zapiekanka z brukselki pod beszamelem

 Dzisiaj coś dla tych co uwielbiają brukselkę. Ja osobiście lubię ją jeść pod każdą postacią, a zapiekankę w tej formie robiłam pierwszy raz. Może być jako danie główne lub dodatek do niego.


Zapiekanka z brukselki pod beszamelem





Składniki:

- 2 op. mrożonej brukselki ( 900 g )
- 200 g boczku
- 150 g sera żółtego
- 1 cebula
- sos Beszamelowy Winiary
- łyżka oleju
- sól
- pieprz


Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, pokrojoną drobno cebulę dodajemy do usmażonego boczku i dusimy na małym ogniu. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Sos Beszamelowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzoną brukselkę wkładamy do naczynia do zapiekania i mieszamy z podsmażonym boczkiem i cebulą, przyprawiając pieprzem. Zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem.
Całość wstawiamy na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza. 








Życzę smacznego.