Translate

sobota, 16 lutego 2013

Sałatka z tuńczyka

 Tą sałatkę jadłam pierwszy raz u znajomych kilka lat temu i od tej pory często ją robię, każdy 
kto ją spróbuje jest nią zachwycony. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Sałatkę najlepiej
zrobić w przeźroczystej salaterce żeby ładnie wyglądały warstwy.


Sałatka z tuńczyka




Składniki:

- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 8 jajek
- majonez 500 ml
- 200 g sera żółtego np. gouda
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra


Sposób przygotowania:


Tuńczyka należy bardzo dokładnie wycisnąć z sosu, przy złym odciśnięciu może być za bardzo wodnisty 
co popsuje smak sałatki a na dnie salaterki zbierze się płyn.Umieszczamy go na dnie salaterki i rozdrabniamy widelcem.






Tuńczyka solimy, posypujemy pieprzem i smarujemy majonezem.
Gotujemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka drobno kroimy lub trzemy na tarce i rozkładamy równo
na sałatce i tak jak wcześniej solimy, pieprzymy i smarujemy majonezem.
Z białkami postępujemy tak samo jak z żółtkami. Trzemy na tarce, wykładamy równo, solimy, pieprzymy 
i smarujemy majonezem.
Ser żółty najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć równo na górze sałatki.
Posypujemy niewielką ilością papryki ostrej i słodkiej.

Sałatka ładnie się prezentuje z każdej strony.





Należy nabierać z góry na dół tak żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.