Tą sałatkę jadłam pierwszy raz u znajomych kilka lat temu i od tej pory często ją robię, każdy
kto ją spróbuje jest nią zachwycony. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Sałatkę najlepiej
zrobić w przeźroczystej salaterce żeby ładnie wyglądały warstwy.
Sałatka z tuńczyka
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 8 jajek
- majonez 500 ml
- 200 g sera żółtego np. gouda
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
Sposób przygotowania:
Tuńczyka należy bardzo dokładnie wycisnąć z sosu, przy złym odciśnięciu może być za bardzo wodnisty
co popsuje smak sałatki a na dnie salaterki zbierze się płyn.Umieszczamy go na dnie salaterki i rozdrabniamy widelcem.
Tuńczyka solimy, posypujemy pieprzem i smarujemy majonezem.
Gotujemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka drobno kroimy lub trzemy na tarce i rozkładamy równo
na sałatce i tak jak wcześniej solimy, pieprzymy i smarujemy majonezem.
Z białkami postępujemy tak samo jak z żółtkami. Trzemy na tarce, wykładamy równo, solimy, pieprzymy
i smarujemy majonezem.
Ser żółty najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć równo na górze sałatki.
Posypujemy niewielką ilością papryki ostrej i słodkiej.
Sałatka ładnie się prezentuje z każdej strony.
Należy nabierać z góry na dół tak żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz