Dziś zacznę od typowej zupy podawanej chyba we wszystkich domach gdy jesteśmy chorzy lub na zimowe
i chłodne dni.
Krupnik
Składniki:
- większe udko z kurczaka lub dwa małe
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej (125 g.)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do garnka włożyć umyte udko, zalać zimną wodą w ilości 2 - 2,5 l gdy woda zacznie wrzeć wrzucić ziele
angielskie i liść laurowy i gotować przez około godzinę.Włożyć obrane warzywa i pokrojone w kostkę,
po 15 minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać kaszę z woreczka. Gotować przez 15-20 minut.
angielskie i liść laurowy i gotować przez około godzinę.Włożyć obrane warzywa i pokrojone w kostkę,
po 15 minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać kaszę z woreczka. Gotować przez 15-20 minut.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Kurczaka można w kawałkach włożyć do talerzy lub w całości.
Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz