Nie jest wzięta z żadnego przepisu tylko przyrządzona według własnego gustu.
Uwielbiam makaron pod każdą postacią i ta zapiekanka też jest pyszna.
Zapiekanka bolognese
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowe lub wołowo-wieprzowe
- 400 g makaronu świderki, można dać też rurki
- 1 op. fix spaghetti bolognese
- przecier pomidorowy, ja użyłam prawdziwy włoski przecier, ale pomidory z puszki również będą dobre.
- ser mozzarella żółty tarty 1 op.
- ser mozzarella 1 kulka
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- tymianek i bazylia
- oliwa
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente, później dojdzie w piekarniku.
Kroimy drobno cebulę i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy drobno pokrojony czosnek,
chwilę smażymy patrząc aby nie przypalić czosnku. Dodajemy mięso i razem smażymy.
Mięso trzeba dobrze rozdrobnić żeby nie było bryłek. Następnie dajemy przyprawy,
mieszamy i chwilkę smażymy, wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy z saszetki fix.
Jeżeli po wymieszaniu jest za gęste można dodać trochę wody aby powstał sos jak do spaghetti.
Wszystko razem dusimy 5 minut.
Odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, na górę dajemy przygotowany
sos z mięsem i posypujemy serem a na wierzch układamy pociętą w plastry kulkę mozzarelli.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 15-20 min - do roztopienia sera.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz