Translate

wtorek, 12 lutego 2013

Zapiekanka bolognese

 W sobotę zrobiłam pyszną zapiekankę, idealną na szybki i tani obiad. 
Nie jest wzięta z żadnego przepisu tylko przyrządzona według własnego gustu.
Uwielbiam makaron pod każdą postacią i ta zapiekanka też jest pyszna.



Zapiekanka bolognese






Składniki:

- 1/2 kg mięsa mielonego wołowe lub wołowo-wieprzowe
- 400 g makaronu świderki, można dać też rurki
- 1 op. fix spaghetti bolognese
- przecier pomidorowy, ja użyłam prawdziwy włoski przecier, ale pomidory z puszki również będą dobre.
- ser mozzarella żółty tarty 1 op.
- ser mozzarella 1 kulka
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz 
- tymianek i bazylia
- oliwa


Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente, później dojdzie w piekarniku.

Kroimy drobno cebulę i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy drobno pokrojony czosnek,
chwilę smażymy patrząc aby nie przypalić czosnku. Dodajemy mięso i razem smażymy.
Mięso trzeba dobrze rozdrobnić żeby nie było bryłek. Następnie dajemy przyprawy, 
mieszamy i chwilkę smażymy, wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy z saszetki fix.
Jeżeli po wymieszaniu jest za gęste można dodać trochę wody aby powstał sos jak do spaghetti.
Wszystko razem dusimy 5 minut.

Odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, na górę dajemy przygotowany
 sos z mięsem i posypujemy serem a na wierzch układamy pociętą w plastry kulkę mozzarelli.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 15-20 min - do roztopienia sera.





Życzę smacznego