Translate

niedziela, 24 lutego 2013

Sos tatarski

 Zbliża się Wielkanoc a co za tym idzie, jajka które uwielbiam z sosem tatarskim. Dziś pierwszy raz taki zrobiłam sama, wyszedł pyszny więc już nigdy nie będę kupowała gotowych. 


Sos tatarski




Składniki:

- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego
- 5 korniszonów 
- 4-5 grzybków marynowanych
- łyżka koperku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny


Przygotowanie:

Korniszony i grzybki kroimy w drobną kosteczkę, koperek drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Sól, pieprz do smaku, jeżeli grzybki są mało octowe dajemy sok z cytryny. Po wymieszaniu odstawiamy w chłodne miejsce do przegryzienia się smaków.





Życzę smacznego.