Duszona wołowina idealna na świąteczny obiad. Robiłam również z karczku i wyszedł przepyszny i delikatny.
Brasato
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wołowego
- 2 szt
marchewki
- 1 szt
pietruszki
- 1 cebula
- 1 szt pora
- 0,5 selera
naciowego
- 0,5 butelki
wina czerwonego
- sos
pieczeniowy
- sól
- pieprz
- liść
laurowy
- ziele
angielskie
- esencja do
sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy
z włókien, solimy i pieprzymy . Obsmażamy
z każdej strony i wyjmujemy. Warzywa kroimy w słupki i smażymy na tej samej patelni,
z której wyjęliśmy mięso. Dodajemy z powrotem wyjęte mięso i podlewamy winem. Odparowujemy
wino i dolewamy wody. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz liściem laurowym i zielem
angielskim. Dusimy do miękkości około 3 godzin na małym ogniu razem z sosem
pieczeniowym. Gdy mięso wystygnie wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy kroimy
na plastry, grubość według uznania i wkładamy do warzyw. Całość dusimy około 2 godzin.
Przed końcem duszenia dodajemy esencję do sosu. Sos można zagęścić zasmażką. Podajemy razem z warzywami, z którymi dusiło
się mięso, kaszą jęczmienną i surówką, ja podałam z burakami.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz