Translate

wtorek, 17 lutego 2015

Faworki

Na dzisiejsze ostatki najlepsze są faworki, szybkie i łatwe w przygotowaniu.


Faworki




Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki spirytusu lub octu
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki masła
- 3-4 łyżki śmietany
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia


Przygotowanie:

Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Dodać pozostałe składniki dokładnie ugniatać przez około 20 minut. Ciasto bardzo cienko rozwałkować na placki jednakowej grubości. Pokroić je na pasy radełkiem lub nożem, zrobić w środku każdego paska nacięcie i przewinąć. Uformować faworki i przykryć ściereczką, aby nie wyschły. Smażyć w szerokim płaskim naczyniu delikatnie rumieniąc (po wyjęciu z oleju robią się ciemniejsze).  Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz