Faworki
- 2 szklanki
mąki
- 2 łyżki
spirytusu lub octu
- 4 żółtka
- szczypta
soli
- 2 płaskie łyżeczki
masła
- 3-4 łyżki
śmietany
- cukier
puder do posypania
- olej do
smażenia
Przygotowanie:
Mąkę wsypać
na stolnicę, zrobić wgłębienie. Dodać pozostałe składniki dokładnie ugniatać
przez około 20 minut. Ciasto bardzo cienko rozwałkować na placki jednakowej
grubości. Pokroić je na pasy radełkiem lub nożem, zrobić w środku każdego paska
nacięcie i przewinąć. Uformować faworki i przykryć ściereczką, aby nie wyschły.
Smażyć w szerokim płaskim naczyniu delikatnie rumieniąc (po wyjęciu z oleju
robią się ciemniejsze). Odsączyć nadmiar
tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz