Translate

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Peklowanie mięsa do wędzenia

Już nie długo święta więc przydałała by się dobra wędlina, a najlepsza jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne.


Peklowanie mięsa do wędzenia




Składniki:

- mięso
- 2 l wody
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 6 ząbków czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki soli do peklowania




Przygotowanie:


Wodę gotujemy i studzimy. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy i mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Co kilka godzin przewracamy.  Po 3-4 dniach wyjmujemy i płuczemy. Z tak przygotowanym mięsem przystępujemy do dalszej obróbki. 

Życzę smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz