Translate

niedziela, 28 czerwca 2015

Sernik na zimno z adwokatową nutą

Szukałam przepisu na sernik na zimno i nie mogłam się zdecydować który wybrać, zdecydowałam się na połączenie dwóch przepisów z kilkoma zmianami i okazało się że wyszedł przepyszny sernik.


Sernik na zimno z adwokatową nutą




Spód:

- 200 g herbatników
- 100 g masła


Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miksujemy i dodajemy do nich roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy do kwadratowej formy, dokładnie przyciskając. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.


Sernik:

- 500 g tłustego serka homogenizowanego
- 250 g ricotty
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 kopiaste łyżeczki żelatyny


Przygotowanie:


Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę miksujemy  aż zrobi się gęsta.  Dodajemy ricottę, serek homogenizowany i cukier wszystko mieszamy. 2 łyżki masy sernikowej dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, wlewamy do masy i szybko mieszamy. Przelewamy na herbatniki i odstawiamy na około 2 godziny.  


Masa adwokatowa:

- 250ml śmietanki 30%,
- 200g serka mascarpone
- 150 ml adwokatu
- 4 kopiaste łyżeczki żelatyny
- czekolada mleczna do posypania


Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę miksujemy  aż zrobi się gęsta, następnie  dodajemy po łyżce serka. Nie przerywając miksowania wlewamy likier jajeczny. Wolnym strumieniem wlewamy żelatynę i dokładnie zmiksujemy składniki. Całość przelewamy na warstwę sernika, posypujemy wiórkami startej czekolady i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.



Życzę smacznego