Sernik na zimno z adwokatową nutą
Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miksujemy i dodajemy do nich roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy do kwadratowej formy, dokładnie przyciskając. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Sernik:
- 500 g tłustego serka homogenizowanego
- 250 g ricotty
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 kopiaste łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody i odstawiamy.
Śmietanę miksujemy aż zrobi się gęsta. Dodajemy ricottę, serek homogenizowany i
cukier wszystko mieszamy. 2 łyżki masy sernikowej dodajemy do rozpuszczonej
żelatyny, wlewamy do masy i szybko mieszamy. Przelewamy na herbatniki i
odstawiamy na około 2 godziny.
Masa adwokatowa:
- 250ml śmietanki 30%,
- 200g serka mascarpone
- 150 ml adwokatu
- 4 kopiaste łyżeczki żelatyny
- czekolada mleczna do posypania
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody i odstawiamy.
Śmietanę miksujemy aż zrobi się gęsta,
następnie dodajemy po łyżce serka. Nie
przerywając miksowania wlewamy likier jajeczny. Wolnym strumieniem wlewamy
żelatynę i dokładnie zmiksujemy składniki. Całość przelewamy na warstwę
sernika, posypujemy wiórkami startej czekolady i wstawiamy do lodówki na ok. 3
godziny.
Życzę smacznego
Pychotka!! wszystkim smakowało!, super przepis, zapraszam do mnie dopiero zaczynam przygodę z gotowaniem! ;) http://kolorowoislodko.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń