Translate

sobota, 27 września 2014

Rösti z polędwiczką

Wspaniałe danie inspirowane kuchnią szwajcarską, idealne na niedzielny obiad.


Rösti z polędwiczką





Polędwiczka wieprzowa:

- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 350 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 300 ml śmietany 18%
- 300 ml śmietany 30 %
- 150 ml bulionu
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- ½ pęczka pietruszki


Rösti:

- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- olej rzepakowy
- sól


Cukinia:

- 2 cukinie
- 1/4 pęczka natki zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz 





Przygotowanie:

Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą.  Dodajemy bulion i śmietanę 30%, całość dusimy na wolnym ogniu do osiągnięcia kremowej konsystencji. W międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do miękkości minut. Na koniec dodajemy śmietanę 18 % i i posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusząc kilka minut.

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, po ugotowaniu obieramy ze skórki i odkładamy do lekkiego przestygnięcia. Trzemy ziemniaki na tarce o grubych oczkach i mieszamy z drobno posiekaną cebulą i solą. Przekładamy porcjami na rozgrzany olej i formujemy okrągły kształt. Po usmażeniu z jednej strony przekładamy na drugą używając talerza i ponownie smażymy.

Cukinie myjemy, kroimy na równej grubości talarki i wkładamy do miski. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do cukini razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie smażymy na patelni kilka minut. Podajemy z polędwiczką i rösti.




Życzę smacznego



Szwajcarskie inspiracje