Translate

poniedziałek, 13 października 2014

Tarta z gorgonzolą i pomidorami

Tarta z gorgonzolą i pomidorami




Składniki:

- ciasto francuskie
- 20 dkg sera gorgonzola
- 25 dkg serka typu włoskiego
- 3-4 pomidory
- 20 dkg boczku wędzonego
- masło
- sól
- pieprz


Przygotowanie:

Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Gorgonzolę z serek rozgniatamy widelcem, przyprawiamy pieprzem. Przekładamy do formy i rozsmarowujemy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, przykrywamy masę serową. Oprószamy pieprzem i solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę lub małe paski. Podsmażamy i posypujemy pod koniec pieczenia. Tarta jest bardzo dobra również na zimno.



Życzę smacznego.