Translate

środa, 29 października 2014

Racuszki cynamonowe z sosem wiśniowym



Racuszki cynamonowe z sosem wiśniowym






Składniki:


Cynamonowa mąka

 - 3 szklanki mąki
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka soli

Dodatkowo:

- ¾ szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia


Sos wiśniowy:

- 150 g dżemu wiśniowego Łowicz
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki śmietany 30 %
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier do smaku





Przygotowanie:


Racuszki cynamonowe:

Mieszamy mąkę, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sól. Przesypujemy do szczelnego pojemnika, może to być np. słoik. Tak przygotowaną mąkę można przechowywać do 6 miesięcy.
Mleko mieszamy z jajkiem i olejem, dodajemy 1,3 szklanki cynamonowej mąki i mieszamy, nie musi być dokładnie, ciasto będzie wtedy miało grudkowatą konsystencję. Na patelnię wlewamy olej i nakładamy łyżką ciasto, smażymy z obu stron.


Sos wiśniowy:

Dżem mieszamy z mąka ziemniaczaną. Śmietaną ubijamy i dodajemy do dżemu, wszystko mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Całość gotujemy cały czas mieszając. Gorącym sosem polewamy przygotowane racuszki. 



Życzę smacznego



Dżem dobry, pobudka