Translate

niedziela, 13 kwietnia 2014

Banoffee pie

Dziś znane i lubiane ciasto banoffee pie z małą zmianą, z kawową bitą śmietaną


Banoffee pie



Składniki:

- 1 łyżka kawy Jacobs Crema Gold
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 3 banany
- 400 g kakaowej masy krówkowej
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- czekolada mleczna





Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miksujemy i dodajemy do nich roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie w tortownicy o śr. 26 cm, dokładnie przyciskając. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na zmiksowane herbatniki rozsmarowujemy masę krówkową (masę można delikatnie podgrzać, aby lepiej się rozsmarowywała). Banany kroimy w plasterki, w misce mieszamy z sokiem z cytryny i układamy na masie krówkowej. Śmietankę ubijamy z śmietan-fixem i na koniec ubijania wsypujemy łyżkę kawy. Smarujemy wierzch ciasta i delikatnie posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.






Życzę smacznego



Przepis na chwilę kawowej przyjemności