Dziś znane i lubiane ciasto banoffee pie z małą zmianą, z
kawową bitą śmietaną
Składniki:
- 1 łyżka kawy Jacobs Crema Gold
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 3 banany
- 400 g kakaowej masy krówkowej
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- czekolada mleczna
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miksujemy i
dodajemy do nich roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie
w tortownicy o śr. 26 cm, dokładnie przyciskając. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na
zmiksowane herbatniki rozsmarowujemy masę krówkową (masę można delikatnie
podgrzać, aby lepiej się rozsmarowywała). Banany kroimy w plasterki, w misce
mieszamy z sokiem z cytryny i układamy na masie krówkowej. Śmietankę ubijamy z
śmietan-fixem i na koniec ubijania wsypujemy łyżkę kawy. Smarujemy wierzch
ciasta i delikatnie posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Życzę smacznego

Fajna zmiana, smak na pewno inny, a że ja lubię kawowe słodkości, to się na to piszę :)
OdpowiedzUsuńSuper tarta, musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Nie jadłam jeszcze takiego ciasta, ale wygląda przepysznie..
OdpowiedzUsuń