Translate

środa, 26 marca 2014

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane, które od zawsze gościły na stole, ja dziś zrobiłam z małą zmianą z dodatkiem sera i szynki.


Kotlety ziemniaczane




Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 100 g szynki w plastrach
- 100 g sera żółtego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- bułka tarta
- olej




Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy, gorące przeciskamy przez praskę lub ugniatamy dokładnie tłuczkiem. Jeżeli mamy ziemniaki z dnia wcześniejszego to mielimy w maszynce. Do zimnych ziemniaków dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę i starty na grubych oczkach żółty ser. Wbijamy jajko, mieszamy dokładnie i dosypujemy bułki tartej, aby zagęścić masę w ilości wg. uznania. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy małe płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. Podajemy z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.




Życzę smacznego