Translate

środa, 3 czerwca 2020

Penne z kurczakiem i szparagami

Uwielbiam makarony pod każdą postacią dlatego dziś zapraszam na makaron penne z kurczakiem i szparagami, a że jest sezon na szparagi to trzeba w pełni korzystać. 



Składniki:

- 300 g makaronu penne Barilla
- 1 pierś z kurczaka
- 500 g szparagów zielonych
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki parmezanu
- puszka pomidorów pokrojonych
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz



Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szparagi gotujemy na chrupko. Kurczaka myjemy, kroimy w niewielkie paski i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z posiekanym czosnkiem. W międzyczasie na dużej patelni podsmażamy marchewki pokrojone w plasterki. Do podsmażonych marchewek dodajemy kurczaka i odcedzone z zalewy pomidory. Razem jeszcze chwilkę smaży i dodajemy przecedzony makaron z pokrojonymi na mniejsze kawałki szparagami, całość przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty parmezan, szybko mieszamy, zdejmujemy z ognia i podajemy.



Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz