Translate

czwartek, 21 kwietnia 2016

Kremowa zupa pomidorowa

Zapraszam na szybką i pyszną zupę pomidorową w wersji kremowej.




Składniki:

- przecier pomidorowy Łowicz
- pomidory w puszce Łowicz
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 l bulionu
- 100 g boczku
- 4 pomidory suszone
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- grzanki
- oliwa





Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Pietruszkę i marchewkę trzemy na grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do cebuli razem z marchewką i pietruszką i podsmażamy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 15 minut do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, gotujemy ok. 10 minut. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Całość blendujemy i trzymamy na ogniu dwie minuty. Boczek kroimy na plasterki(można kupić już pokrojony) i smażymy. Po podsmażeniu kroimy na kawałki.Pomidory suszone kroimy w cienkie paseczki. Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy boczek, pomidory suszone i grzanki.

Życzę smacznego Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!