Translate

wtorek, 26 kwietnia 2016

Risotto ze szparagami

Sezon na szparagi rozpoczęty, u mnie dziś z risotto





Składniki:

- 1 szklanka ryżu Arborio
- 500 g zielonych szparagów 
- 1 l bulionu
- 3-4 łyżki masła
- 1 mała cebula
- parmezan
- pieprz
- oliwa
- natka pietruszki




Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki a pozostałe łodygi tniemy na kawałki. Dodajemy do cebuli, oprócz wierzchołków. Wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając. W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki i zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Po piętnastu minutach od zaczęcia gotowania dodajemy główki szparagów. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy tą czynność aż ryż będzie miękki.  Na koniec dodajemy masło, parmezan., mieszamy i do smaku doprawiamy pieprzem.









Życzę smacznego.