Translate

niedziela, 19 marca 2017

Crumble owocowe

Chyba większość z nas jadła już nie raz crumble ale nigdy za dużo pysznych owoców pod chrupiącą skórką.



Składniki: 

- 2 gruszki
- 500 g owoców mieszanych ( ja dałam mrożone truskawki, wiśnie i jagody)
- 200 ml dżemu z owoców leśnych
- 1,5 szklanki mąki
- 80 g margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 ml mleka
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki cukru + do posypania
- 1 żółtko






Przygotowanie: 

Gruszki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, mieszamy z pozostałymi owocami. Dżem przekładamy do owoców, całość mieszamy i przekładamy do jednego dużego lub kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wsypujemy do miski mieszamy ze sobą i dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę. Margarynę obsypujemy mąką i rozgniatamy ręką do momentu aż będzie się kruszyć. Wlewamy mleko i syrop klonowy, dodajemy żółtko i mieszamy dokładnie szpatułką, ciasto będzie miało kleistą konsystencję. Przekładamy na wierzch partiami pomagając sobie łyżką. Nie układamy ciasta szczelnie na owocach aby para miała gdzie uchodzić. Wierzch posypujemy cukrem. Naczynia przekładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 40 minut do ścięcia ciasta. Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut i podajemy same lub z lodami.





Życzę smacznego