Translate

niedziela, 12 marca 2017

Perliczka w pomarańczach

Nawet nie pamiętam czy kiedyś jadłam Perliczkę, dlatego pojawiła się na niedzielnym obiedzie. Przygotowana w pomarańczach, z chrupiącą skórką.




Składniki:

- 1 perliczka ok 1 kg
- 1/4 pomarańczy
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego Hortex
- 2 łyżki masła 
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- papryka




Przygotowanie:

Perliczkę myjemy pod bierzącą wodą, uważając na skórę aby jej nie uszkodzić. Solimy i pieprzymy a do środka wsadzamy cząstki pomarańczy. Na dno brytfanny wlewamy sok pomarańczowy i wkładamy perliczkę grzbietem do góry, przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W miseczce rozpuszczamy masło, dodajemy miód, oliwę i sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Po 45 minutach zdejmujemy folię, smarujemy grzbiet perliczki częścią przygotowanej glazury. Pieczemy kolejne 45 minut bez przykrycia w trakcie pieczenia kilkakrotnie smarujemy glazurą i polewamy sosem z dna brytfanny. Trzeba pamiętać o częstym podlewaniu, dzięki temu skóra nie przypali się. W połowie czasu pieczenia obracamy perliczkę na drugą stronę. Po wyjęciu perliczki z piekarnika odstawiamy na 10 minut i porcjujemy.







Życzę smacznego





Mój dzień z Hortex