Translate

środa, 22 marca 2017

Jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym

Moja propozycja na potrawę wielkanocną to jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym. Szybkie w wykonaniu i bardzo dobre.
A że w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego z trzech głównych powodów:
- babki wielkanocne najlepsze są z olejem rzepakowym
- jest najlepszy do marynaty do mięs
- idealny do zrobienia domowego majonezu




Składniki:

- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 6 jajek
- 1 mała cebulka
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- barwniki spożywcze (żółty, zielony i pomarańczowy)
- sól
- pieprz
- papryka




Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie przygotowujemy farsz. Tuńczyka dokładnie odciskamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Cebulkę bardzo drobno kroimy, dodajemy do tuńczyka razem ze szczypiorkiem. Jajka po ugotowaniu kroimy na pół. Usuwamy żółtka, rozdrabniamy i dodajemy do farszu. Całość mieszamy z majonezem  i olejem rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem. Do trzech misek wlewamy wodę i dodajemy do każdej barwnik spożywczy. Wkładamy do każdej białka ( długość zależy od intensywności koloru jaki chcemy uzyskać), wyjmujemy i przekładamy na ręcznik papierowy żeby obeschły z wody. Każde białko zapełniamy przygotowanym farszem i posypujemy papryką.