Translate

niedziela, 30 marca 2014

Zapiekanka makaronowa

Coś dla wszystkich miłośników makaronów, pyszna i łatwa zapiekanka.


Zapiekanka makaronowa




Składniki:

- 200 g makaronu kokardki Omnomnom
- 100 g szynki
- 1 cebula
- salami
- 200g tartej mozzarelli
- ser parmezan
- ok. 200 ml przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- oliwa z oliwek




Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną cebulą. Przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i mieszamy z makaronem. Dodajemy podsmażoną szynkę z cebulą i ¾ sera mozzarella. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczyń, w których będziemy zapiekać. Górę posypujemy pozostałą mozzarellą, układamy kilka plasterków salami i posypujemy wierzch parmezanem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 20 minut.



Życzę smacznego Fusion  w kolorach #omnomnom

2 komentarze:

  1. Boska ta zapiekanka, aż mi ślinka leci :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem miłośnikiem makaronu i sera mozzarella. Bardzo udana potrawa, świetny smak, a tak naprawdę prościutka. Nieodzownym dodatkiem jest przecier pomidorowy (np. Pomidori Pińczów), doskonale wpasowywujący się w smak i aromat tejże zapiekanki. Uwielbiam ten smak, dlatego polecam :)

    OdpowiedzUsuń