Coś dla wszystkich miłośników makaronów, pyszna i łatwa zapiekanka.
Składniki:
- 200 g makaronu kokardki Omnomnom
- 100 g szynki
- 1 cebula
- salami
- 200g tartej mozzarelli
- ser parmezan
- ok. 200 ml przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szynkę kroimy
w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną cebulą. Przecier pomidorowy
doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i mieszamy z makaronem. Dodajemy
podsmażoną szynkę z cebulą i ¾ sera mozzarella. Wszystko dokładnie mieszamy i
przekładamy do naczyń, w których będziemy zapiekać. Górę posypujemy pozostałą
mozzarellą, układamy kilka plasterków salami i posypujemy wierzch parmezanem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 20 minut.
Życzę smacznego

Boska ta zapiekanka, aż mi ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Jestem miłośnikiem makaronu i sera mozzarella. Bardzo udana potrawa, świetny smak, a tak naprawdę prościutka. Nieodzownym dodatkiem jest przecier pomidorowy (np. Pomidori Pińczów), doskonale wpasowywujący się w smak i aromat tejże zapiekanki. Uwielbiam ten smak, dlatego polecam :)
OdpowiedzUsuń