Translate

piątek, 4 lipca 2014

Ciastka ponczowe

Pyszne ciastka ponczowe podawane z sezonowymi owocami


Ciastka ponczowe





Składniki:

Ciasto:

- 250 g mąki
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 80 g cukru
- sól
- 80 g masła
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka

Syrop:

- 1 szklanka wody
- 100 g cukru
- skórka z cytryny
- 6 łyżek rumu

Dekoracja:

- 200 ml kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- sezonowe owoce np. truskawki

Przygotowanie:

Masło podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Mąką mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli, miksujemy z masłem i mlekiem oraz jajkami. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotujemy 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy rum. Polewamy wystudzone ciastka syropem.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dekorujemy nią ciastka wraz z owocami.



Życzę smacznego.