Translate

czwartek, 8 lutego 2018

Churros

Dziś tłusty czwartek więc zgodnie z tradycją nie może obyć się bez pączków i faworków. Polecam  a dziś pyszne hiszpańskie churros. Bardzo szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają.




Składniki:

- 230 ml wody
- 72 g masła
- 24 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 130 g mąki
- 1/2 op. cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1 l oleju
- cukier puder




Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło cukier trzcinowy i wanilinowy oraz sól. gotujemy do rozpuszczenia masła. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Odkładamy na bok do lekkiego wystudzenia. Dodajemy jedno jajko i mieszamy drewnianą łyżką (można użyć miksera), po dokładnym połączeniu dodajemy drugie jajko i ponownie dokładnie mieszamy. Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z gorącą czekoladą.







Życzę smacznego