Translate

niedziela, 28 kwietnia 2019

Parówki w cieście francuskim

Propozycja ciepłej kolacji z parówkami. Szybka i pożywna przekąska.




Składniki:

- 6 sztuk parówek
- 1 ciasto francuskie
- 6 plastrów żółtego sera np. gouda
- szczypiorek
- 100 g tartego sera mozzarella
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka





Przygotowanie:


Ciasto francuskie dzielimy na sześć prostokątów, na każdy kładziemy plasterek sera tak żeby z każdej strony 0,5 cm ciasta nie było przykryte serem. Na ser kładziemy parówkę, zwijamy w rulon, końcówki sklejamy. Rulonik kładziemy na deskę, kroimy na osiem części tak aby dół ciasta nie był przecięty. Teraz na przemiennie obracamy każdym kawałkiem, lewa - prawa strona żeby parówki były na górze. Przypomina to trochę plecenie warkocza z dwóch części. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy wkoło od strony ciasta. Wierzch posypujemy  szczypiorkiem i serem mozzarella. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz