Ogórki małosolne
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 4 gałązki kopru włoskiego
- 15 cm korzenia chrzanu
- 6 ząbków czosnku
- sól kamienna
- woda
Przygotowanie:
Ogórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 2 godziny. Wodę gotujemy razem z solą w proporcji 1:1(1 łyżka nie czubata na 1 l wody).
Na dnie naczynia układamy 1/3 kopru i jedną warstwę umytych ogórków. Na ogórki dajemy połowę obranego i pokrojonego w kawałki chrzanu i 3 ząbki czosnku.
Przykrywamy koprem i tak jak wcześniej dajemy na koper ogórki, resztę chrzanu i czosnku. Całość przykrywamy pozostałą częścią kopru i zalewamy przygotowanym wrzątkiem. Całość przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce do ukiszenia na ok. 2-4 dni.
Życzę smacznego.
bardzo je lubię, dziś zjadłam chyba ze 20 :)
OdpowiedzUsuń