Translate

poniedziałek, 15 lipca 2013

Ogórki małosolne

Każdy ma swój sposób na ogórki małosolne, ja również go mam. A że uwielbiamy w domu takie ogóreczki robię je bardzo często gdy tylko pojawią się ogórki gruntowe.


Ogórki małosolne




Składniki:

- 2 kg ogórków gruntowych
- 4 gałązki kopru włoskiego 
- 15 cm korzenia chrzanu
- 6 ząbków czosnku
- sól kamienna 
- woda


Przygotowanie:



Ogórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 2 godziny. Wodę gotujemy razem z solą w proporcji 1:1(1 łyżka nie czubata na 1 l wody). 



Na dnie naczynia układamy 1/3 kopru i jedną warstwę umytych ogórków. Na ogórki dajemy połowę obranego i pokrojonego w kawałki chrzanu i 3 ząbki czosnku.



Przykrywamy koprem i tak jak wcześniej dajemy na koper ogórki, resztę chrzanu i czosnku. Całość przykrywamy pozostałą częścią kopru i zalewamy przygotowanym wrzątkiem. Całość przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce do ukiszenia na ok. 2-4 dni.



Życzę smacznego.