Translate

czwartek, 4 lipca 2013

Złocista Dorada z grilla

Nigdy nie lubiłam ryb, przekonałam się do nich dopiero niedawno i myślę że muszę zacząć częściej je kupować a nie skupiać się tylko na mięsie.


Złocista Dorada z grilla




Składniki:

- 2 dorady patroszone
- płatki chilli (może być świeże)
- 1/2 natki pietruszki
- sól morska
- oliwa
- 2 limonki
- 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:


Doradę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech miejscach z obu stron.



Przygotowujemy marynatę, mieszamy łyżkę oliwy z sokiem z jednej limonki, dodajemy patki chilli, sól morską, posiekaną natkę pietruszki i drobno posiekany czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy doradę by weszła w nacięcia i do środka wsadzamy po gałązce pietruszki. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. 



Pieczemy na grillu z obu stron na złoty kolor.


Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, limonką i pieczonymi warzywami. 

Życzę smacznego.


1 komentarz:

  1. korci mnie zrobić rybę z grailla ale jakoś się boję - chyba w końcu się odważę ;-)


    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń