Złocista Dorada z grilla
Składniki:
- 2 dorady patroszone
- płatki chilli (może być świeże)
- 1/2 natki pietruszki
- sól morska
- oliwa
- 2 limonki
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Doradę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech miejscach z obu stron.
Przygotowujemy marynatę, mieszamy łyżkę oliwy z sokiem z jednej limonki, dodajemy patki chilli, sól morską, posiekaną natkę pietruszki i drobno posiekany czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy doradę by weszła w nacięcia i do środka wsadzamy po gałązce pietruszki. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Życzę smacznego.
Pieczemy na grillu z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, limonką i pieczonymi warzywami.
Życzę smacznego.
korci mnie zrobić rybę z grailla ale jakoś się boję - chyba w końcu się odważę ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/