Translate

środa, 24 lutego 2016

Odwrócone ciasto ananasowe

Pyszne ciasto w którym karmel idealnie do niego przenika i tworzy wspaniałe połączenie z ananasem. Przepis znalazłam w gazecie Krok po kroku..




Składniki:

- 250 g masła 
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 340 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- 150 g brązowego cukru
- 1 puszka ananasów




Przygotowanie:

Plastry ananasa odsączamy z zalewy. Tortownice wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. 100 g masła kroimy na małe kawałki i przekładamy do rondelku lub na patelnie. Dodajemy brązowy cukier i podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania masy. (Cukier nie będzie roztopiony) Karmel przelewamy do przygotowanej tortownicy i lekko studzimy. Na lekko ostudzony karmel wykładamy plastry ananasa. 150 g miękkiego masła miksujemy z cukrem na puszysty krem, a następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas miksując dodajemy porcjami na zmianę mąkę i mleko. Ciasto wylewamy na ananasy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut. Zostawiamy w tortownicy do ostudzenia. Odwracamy do góry nogami i zdejmujemy papier.




Życzę smacznego