Translate

środa, 10 lutego 2016

Zapiekanka z kapustą włoską

Dziś szybka zapiekanka z kapustą włoską i krajanką warzywną z Winiar




Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- ½ główki kapusty włoskiej
- 300 g makaronu świderki
- 1 krajanka warzywna Winiary
- 200 ml sosu pomidorowego
- 150 g żółtej mozzarelli
- olej
- pieprz
- papryka pikantna
- oregano
- sól



Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do kurczaka i razem dusimy. Kapustę włoską szatkujemy, dodajemy do piersi z kurczaka. Wlewamy 250 ml wody i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al. dente. Do warzyw wlewamy krajankę warzywną i sos pomidorowy, po 3 minutach dodajemy makaron, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Część mozzarelli wsypujemy do zapiekanki i mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Posypujemy pozostałym serem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.




Życzę smacznego.