Translate

czwartek, 15 czerwca 2017

Odrywane ciasto drożdżowe z płatkami

Mówi się że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, można podawać je w różnych postaciach ja proponuję pyszne ciasto drożdżowe podane z kakao.




Składniki:

- 400 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suszonych
- 150 ml mleka
- 50 gram cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
 50 g masła




Nadzienie:

- 3/4 szklanki płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes kakao i miód
- 70 g masła
- 100 g cukru




Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy w rondelku i roztapiamy w nim masło, odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy cukier waniliowy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól i cukier. Następnie dolewamy mleko i wbijamy jajka. Wyrabiamy dokładnie do momentu odchodzenia ciasta od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W międzyczasie rozpuszczamy masło do nadzienia. Płatki kukurydziane miksujemy i mieszamy z cukrem. Po 2 godzinach wyrabiamy krótko ciasto na stolnicy i wałkujemy na prostokąt o wielkości ok. 30x20 cm. Rozpuszczonym wcześniej masłem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy mieszanką z płatków i cukru. Posmarowany prostokąt przecinamy wzdłuż krótszego boku na 6 równych pasów. Układamy jeden na drugim pas stroną posmarowaną do góry. Tak ułożony pas kroimy na sześć kwadratów i układamy ja pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia o długości 30 cm. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 35-40 minut.








Życzę smacznego

#Lubella #mojaalternatywa





Odkryj autentyczny smak natury