Translate

środa, 20 stycznia 2016

Frittata z bazylią w boczku

Ostatnia była frittata z łososiem w chlebie tostowym a dziś trochę mięsa, frittata zapiekana w boczku.




Składniki:

- 5 jajek
- 50 ml śmietanki 12%
- 1 kulka mozzarelli 
- kilka listków świeżej bazylii (ja dałam 10)
- 200 g boczku wędzonego
- sól
- pieprz



Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy ze śmietanką w misce. Dodajemy odciśnięty z wody i drobno pokrojony ser oraz posiekane listki bazylii, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. 




Boczek kroimy na cienkie plastry (można też kupić już w plastrach), dokładnie wykładamy nim kokilki po bokach i na dnie. Wlewamy do środka przygotowaną masę i wkładamy do nagrzanego piekarnik do 200 stopni. Pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut żeby frittata odpoczęła. Podajemy na ciepło lub zimno. Ja użyłam ośmiu kokilek o średnicy 8 cm i pojemności ok. 150 ml.



Życzę smacznego